Den praktiske prøve

Den dag du skal til den praktiske prøve er det at du skal vise hvad du har lært.

Den prøvesagkyndige
Start med at glemme alle historierne som du har hørt fra andre om de prøvesagkyndige.
Han er ikke mødt på job med formål at dumpe et vis antal elever om dagen. Hans arbejde består i at vurdere om du har lært at kunne færdes i trafikken uden at være til fare for dig selv, til fare for andre og lært at overholde færdselsloven. Så simpelt kan det siges.

Derfor skal din kørsel ikke være perfekt, men fejlfri, igen forstået som ovenstående, uden at være til fare for dig selv og andre samt overholdelse af færdselsloven
Ja den prøvesagkyndige er fra politiet, men det er jo også politiet der holder øje med om bilisterne overholder færdselsloven, derfor sammenhængen.
I øvrigt har vi her i Randers et rigtig godt samarbejde mellem kørelærerne og de prøvesagkyndige.

Før prøven begynder
Det første der sker er at den prøvesagkyndige kommer og siger pænt goddag til dig og præsentere sig. Allerede her er det at du skal tage det stille og rolig. det første indtryk er som regel også det bedste.
Den prøvesagkyndige tjekker dine papir om de nu er i orden og er det de så begynder prøven.

Prøven starter med at han har nogle spørgsmål som han stiller dig. Dette er kontrolstof som du kan læse i din teoribog, i min køreskole får du det også udleveret i en folder om det, og så du kan læse det her på siden.
Meningen med disse spørgsmål er ikke at få dig til at gå i panik eller dumpe dig allerede inden du skal ud og køre. Meningen er at du ud fra disse spørgsmål kan tage stilling til om bilen er både forsvarlig og lovlig at køre i. Det nemmeste man kan kalde det, er en “daglig kontrol af køretøjet”
Du skal ikke være mekaniker for at kunne udføre denne kontrol, så derfor skal denne kontrol kunne udføres uden brug af værktøj.
Du skal kunne forklare den prøvesagkyndige med dine egne ord hvordan du vil udføre kontrollen.

Husk at det er dig der skal kontrollere køretøjet og ikke den prøvesagkyndige. Han vil bare vide hvordan du udfører kontrollen

Alle kontrolpunkterne kan du læse ved at vælge “Kontrolpunkter” i menuen til venstre.

Under prøven
Når du og den prøvesagkyndige er klar så skal du nu ud og vise at du kan begå dig i trafikken. Det er nu det gælder om at holde hovedet koldt og ikke lade dig stresse afsted, jo mere du stresser jo større er chancen for at du laver fejl eller overser noget. Tag det roligt, du er ikke afsted for at sætte en nu rekord i flest kørte kilometer under en prøve.

Sørg for at holde øje med færdselstavler, især dem der har betydning for din hastighed, husk med jævne mellemrum at kigge på dit speedometer så du ikke køre for langsomt/hurtigt.
Den prøvesagkyndige fortæller dig hvor du skal køre hen. Det går han ved at sige om du skal dreje til højre eller venstre, ved at sige hvilken vej du skal ud af rundkørslerne. Hør efter hvad han siger.
De steder hvor der er flere muligheder SKAL han fortælle hvor han vil hen. Han må ikke bede dig lave nogen manøvre som er forbudt. Dog undtaget de steder hvor du kun har en valgmulighed, skal du selv være opmærksom på at du skal dreje / ikke må køre ind. Hold øje med de færdselstavler hvor der er indkørsel forbudt og viser ensrettede gader.
Hvis han ikke siger noget så køre du bare ligeud.

Efter prøven
Når du er kommet tilbage på parkeringspladsen på det køretekniske anlæg og har sat bilen i frigear, trukket håndbremsen og stoppet motoren, så er det første du får at vide, er om du har bestået eller ikke bestået.

Hvis du er bestået skal der udfyldes en køreseddel som er et midlertidig kørekort indtil det rigtige kommer med posten. Han fortæller dig måske også om nogle små fejl som du bør rette når du nu skal ud på egen hånd i bil. Dette er gode råd han giver dig og ikke en kritik.

Hvis ikke du er bestået, så fortæller han dig hvilke manøvre der er gået galt for dig. Dette er ting som du skal have lært noget bedre til den næste prøve.